Linux Notları

Linux Nasıl Kurulur? – Linux Kurulum Rehberi

Linux Başlangıç Paketi olarak hazırladığım yazı dizisinin 4. ve sonuncu yazısı Linux Kurulum Rehberi ile karşınızdayız. Linux Kurulum Rehberi sayesinde Linux kurulumu öncesi yapmanız gereken hazırlıkları ve Linux nasıl kurulur u öğreneceksiniz.

Linux kurulumuna geçmeden önce

yazılarını okumanızı öneririm.

3 yazıyı da okuduğunuzu varsayarak, Linux kurulumuna geçebiliriz.

 

Linux Kurulumuna Geçmeden Önce Yapılması Gerekenler

Bu kurulum rehberi ile Linux dağıtımlarını bilgisayarınıza nasıl kurulacağını temel olarak anlatacağım. Çoğu dağıtımın kurulum aşamaları %80 aynı. İstisna olan bazı dağıtımlar var. Örneğin; Arch Linux. Arch Linux’un Ubuntu gibi bir kurulum arayüzü yok. Kurulumun neredeyse tamamını terminal üzerinden gerçekleştiriyorsunuz. İlerleyen zamanlarda Arch Linux kurulumuna da değineceğiz.

Linux kurulumu için bazı ön hazırlıklar yapmanız gerekiyor. Bunlar;

  1. Kuracağınız Linux dağıtımının kurulum ISO’sunu indirmek,
  2. İndirdiğiniz ISO’nun doğruluğunu sağlamak,
  3. ISO’yu USB belleğe yazdırmak,
  4. Bilgisayarınızın BIOS’una girmek,
  5. BIOS boot ayarlarını yapmak,

olarak 5 aşamadan oluşuyor. Gelin kurulum öncesi hazırlık aşamalarını inceleyelim.

 

Linux ISO’su Nasıl ve Nereden İndirilir?

Kurmak istediğiniz Linux dağıtımının öncelikle ISO denilen CD/DVD kalıbını indirmeniz gerekiyor. Kurulum yapacağınız Linux dağıtımının  ISO’sunu, dağıtımın sitesinden indirebilirsiniz. Linux dağıtımlarının çoğu torrent ile indirmeye olanak sağlıyor. Bu sayede indirme işlemini yarıda kesebilir ve sonra devam edebilirsiniz.

İndirme yapacağınız dağıtımın sitesinden emin değilseniz, DistroWatch‘u referans alabilirsiniz. Neredeyse tüm Linux dağıtımları ile alakalı bilgiler mevcut ve internet sitelerine bağlantı verilmiş durumda. DistroWatch sayesinde yeni Linux dağıtımlarına ulaşabilirsiniz.

Önemli! Linux dağıtımlarının ISO’larını, kendi sitelerinden indirmenizi öneriyoruz. Farklı kaynaklardan indirilmiş olan ISO’lara güvenmemelisiniz.

 

Linux ISO Doğrulama Nasıl Yapılır?

Kullanacağınız Linux dağıtımını seçtiniz ve ISO’sunu indirdiniz. İndirdiğiniz ISO’yu, kurulum sırasında oluşabilecek hataları önlemek için kontrol etmeye ne dersiniz?

İndirme sırasında oluşabilecek hatalar, ISO’ya zarar verebilir ve bu da kurulum sırasında size sorun çıkartabilir. Ayrıca; dağıtımın kendi sitesinden indirseniz dahi ISO’ya doğrulama yaparak, ISO’nun kötü niyetli 3. kişiler tarafından değiştirilmediğinden emin olabilirsiniz.

ISO’nun doğruluğunu kontrol etmenin yolu, ISO’nun parmakizi olarak adlandırabileceğimiz hash değerini bulmakla başlıyor. Bunun için; Windows tuşu+X basıp, açılan pencereden Windows PowerShell‘e tıklıyoruz.

linux iso doğrulama

Mavi renkli bir terminal açılacak.

linux iso doğrulama

İndirdiğimiz ISO’nun İndirilenler klasöründe olduğunu varsayarak,

cd c:\Users\kullanıcıadınız\Downloads\

komutunu girip (kullanıcıadınız yazan yeri, kendi bilgisayarınızdaki kullanıcı adı ile değiştirmeniz gerekiyor) İndirilenker klasörüne geçiyoruz.

linux iso doğrulama

ls

komutu ile bulunduğumuz klasördeki dosyaları listeleyip, görüntüleyebiliriz.

Son olarak

get-filehash .\indirdiğinizdağıtım.iso

linux iso doğrulama

komutu ile (indirdiğinizdağıtım yazan yeri, indirdiğiniz ISO’nun ismi ile değiştirmeyi unutmayın;) ISO’nuzun hash değerini görüntüleyebilirsiniz. Uzun, birçok rakam ve sayıdan oluşan bu hash değerini; ISO’yu indirdiğiniz sayfadaki değer ile karşılaştırarak doğruluğundan emin olabilirsiniz. Bir karakterin bile değişik olması, ISO’nun hatalı veya değiştirilmiş olduğunun işaretidir. İndirdiğiniz sayfada bu hash değeri bulunmuyorsa Google ya da kullandığınız arama motoruna “dağıtım adı hash” yazarak dağıtımın hash değerini görüntüleyebilirsiniz.

 

Linux ISO Dosyası USB Belleğe Nasıl Yazılır?

Kurulumunu yapacağınız Linux dağıtımının ISO’sunu indirdiniz ve doğrulamasını yaptınız. Sırada ISO dosyasını USB belleğe yazdırma işlemi var. CD/DVD’ye yazdırma işlemini anlatmayacağım. USB bellekler ucuz ve heryerde bulabilirsiniz. A101 ve Bim gibi marketlerde sürekli olarak bulabileceğiniz bir ürün. En az 8 GB boyutunda bir USB bellek yeterli olacaktır.

Windows ve mac OSX üzerinde Linux ISO dosyası USB belleğe nasıl yazılır adlı yazımıza giderek, indirdiğiniz ISO dosyasını kuruluma hazır hale getirebilir ve Linux nasıl kurulur yazımıza devam edebilirsiniz.

 

BIOS Nedir? Yenir Mi?

Linux kurulumu için USB belleğimiz hazır olduğuna göre bilgisayarımızı, içerisinde kurulumunu yapacağımız Linux dağıtımı olan USB bellek üzerinden başlatmamız gerekiyor. Bunun için öncelikle BIOS’a girmemiz ve BIOS boot ayarlarını yapıp, bilgisayarımızı Linux kurulumu için USB bellek üzerinden başlayacak şekilde ayarlamamız gerekiyor.

 

Linux Nasıl Kurulur?

 

Diğer Yazılar