Linux Notları

elementary OS Emergency Mode Sorunu Nasıl Çözülür?

Sizlere bugün karşılaştığım bir sorun ve çözümü hakkında bilgi vereceğim. Günlük olarak kullandığım Thinkpad x230 marka dizüstü bilgisayarımda elementary OS kurulu. Çoğunlukla uyku moduna aldığım bilgisayarı, güncelleme ve farklı nedenlerden dolayı tekrardan başlattığımda emergency mode’a giriyor ve sistemi başlatmıyor. elementary OS emergency mode sorunu nasıl çözülür?

Öncelike nasıl bir sorun ile karşılaştığımı anlatayım. Bilgisayarı yeniden başlattığımda aşağıdaki yazılar ile karşılaşıyorum.

Welcome to emergency mode! After logging in,type “journalctl -xb” to view
system logs, “systemctl reboot” to reboot, “systemctl default” to
try again to boot into default mode.

Kısaca; acil durum moduna hoşgeldiğimi (ne güzel!) kullanıcı bilgilerim ile giriş yapıp “journalctl -xb” komutu ile loglara bakıp hatayı görebileceğimi, “systemctl reboot” komutu ile bilgisayarımı tekrar başlatabileceğimi ya da “systemctl default” ile normal olarak devam edebileceğimi söylüyor.

Öncelikle bilgisayarımda 2 adet disk bulunuyor. Bir tanesi mSATA girişinde bulunan SSD ve diğeri de normal 2.5″ inçlik bir sabit disk. SSD üzerinde / dizini, sabit disk üzerinde /home dizini bulunmakta.

“journalctl -xb” komutu ile logları incelediğimde sabit disk üzerinde bazı hataların oluştuğunu gördüm. Peki bunun için ne yapılabilir?

 

elementary OS Emergency Mode Çözümü

Bu sorunun çözümü için elementary OS kurulum USB’sine ihtiyacınız var. Bilgsayarınızı bu USB’den başlatıp, elementary OS masaüstüne ulaşmanız gerekiyor. Sonrasında Terminal’i açıp;

sudo -i
fdisk -l

komutlarını sırasıyla çalıştırıp, daha önce “journalctl -xb” komutu ile baktığınız loglarda hangi dizinde hata aldıysanız o bölümü düzeltmeniz gerekiyor. “fdisk -l” komutu ile düzelteceğiniz dizinin olduğu disk bölümünü bir yere not alın.

fdisk komutu

Benim bilgisayarımda /home dizininin bulunduğu bölüm /dev/sda1 üzerinde olduğundan aşağıdaki komutları, bölüme göre düzenleyerek disk üzerindeki hataları düzelttim.

Sırasıyla;

fsck -y /dev/sdxx
poweroff

komutlarını vererek sorunu çözüme kavuşturabilirsiniz. xx yazan yerleri siz kendi bilgisayarınıza göre düzenlemeniz gerekiyor.

Diğer Yazılar