Linux Notları

Linux Nedir?

Akıllı telefonlardan arabalara, süper bilgisayalardan akıllı ev sistemlerine, bilgisayarladan sunuculara Linux heryerde kullanılan bir işletim sistemidir.

1990’larda Linus Torvalds tarafından geliştirilmeye başlanan Linux, hayatımızın her alanında bizimle birlikte. İnternetin çoğu, dünyanın en güçlü 500 süper bilgisayarı ve hatta borsa bile onun sayesinde çalışmaktadır.

Linux, güvenli olması ve sorunsuz çalışması ile dünya çapında geniş bir kullanım alanına sahiptir.

Linux Nedir?

Windows, mac OS ve iOS gibi Linux da bir işletim sistemidir. Hatta akıllı telefonların çoğunda kullanılan Android, Linux çekirdeğini kullanan bir işletim sistemidir. İşletim sistemi, kullandığınız donanımı yöneten bir yazılımdır. Yazılım ve donanım arasındaki iletişimi sağlar. İşletim sistemi olmadan yazılımların herhangi bir işlevi yoktur.

Linux işletim sistemi birkaç farklı parçadan oluşmaktadır:

Önyükleyici (Bootloader)

Donanımınızın yüklenme işlemlerini yürüten yazılıma önyükleyici (bootloader) adı verilir. Çoğu kullanıcı için bilgisayarın açılışındaki yükleme ekranından ibarettir.

Çekirdek (Kermel)

Çekirdek (kernel) aslında Linux diye adlandırdığımız yazılım bütünüdür. Sistemin çekirdeğini oluşturan kernel; işlemci, hafıza ve diğer donanımları yönetir.

Başlangıç Sistemi (Init System)

Bilgisayar kullanıcılarının alanlarını ön yükleyen ve daemon ları kontrol etmekle görevli bir alt sistemdir. En çok kullanılan Init sistemlerden birisi systemd dir. Önyükleyiciden sistem başlangıcını devralıp, sistem başlangıcını yönetir.

Daemons

İşletim sistemi arka planında çalışan servislere (örneğin yazdırma servisi, ses vb.) verilen isimdir.

Görüntü Sunucusu (Graphical Server)

Kullandığınız donanımın ekranına görüntüleri iletmeye yarayan bir alt sistemdir. Genellikle X server ya da X diye adlandırılır.

Masaüstü Ortamı (Desktop Environment)

Kullanıcıların sistemle etkileşime girdikleri sistem parçasıdır. GNOME, KDE, Xfce gibi birçok masaüstü ortamı bulunmaktadır. Her bir masaüstü ortamı öntanımlı olarak dosya yönetimi, ayarlar, tarayıcı gibi uygulamalarla gelmektedir.

Uygulamalar

Masaüstü ortamları sadece genel işlevler için bazı uygulamalarla birlikte gelmektedir. Windows ve mac OS gibi Linux üzerinde de binlerce uygulama çalıştırılabilmektedir. Çoğu Linux dağıtımı, uygulama yüklemenizi kolaylaştırmak için Uygulama Mağazası ile birlikte gelmektedir. Örneğin; Ubuntu, Ubuntu Yazılım Merkezi (Ubuntu Software Center) isimli uygulamaları bulup yükleyebileceğiniz bir uygulama mağazası ile birlikte gelmektedir.

Diğer Yazılar